2016. október 22., szombat

Mixed-media vászonkép stencilező pasztákkal



Ezen a mixed-media technikával készült vászonképen ismét a gyönyörű, pasztell színekben pompázó stencilező paszta sokrétű felhasználhatóságát szeretnénk megmutatni, valamint azt is, hogy a matt, sűrű gélpasztával (Heavy body gel, matte) milyen egyszerűen és gyorsan rögzíthetünk különböző díszítő elemeket scrapbook vagy mixed media alkotások készítése során.




Szükséges anyagok és eszközök:

- Sűrű gélpaszta, matt (Heavy body gel, matte)
- Stencilező paszta, vattacukor és jégvirág
- Chipboard Körfirka
- Egyéb díszítő elemek (virágok, fémelemek, papír dekoráció, pamutcsipke, géz)
- Ecsetek, szivacsecset, festőkés.



Az alapozó festékkel vékonyan lefestettem a feszített vásznat széles lapos ecsetet használva, majd száradás után a rózsaszín matt akril festékkel keretet festettem a vászonra és az oldalát is körben megfestettem. Amikor a festék megszáradt az alapozóval kicsit tompítottam a festék színén. Az ecsetre nagyon kevés alapozót vettem, azt papírtörlőn kicsit le is itattam, és ezzel átsimogattam a festett részt. Ettől szépen kivilágosodott és kicsit foltos is lett a rózsaszín alapom. 



Hagytam megszáradni, majd festőkéssel felvittem a vattacukor színű stencilező pasztát a vászon oldalára nem túl vastag rétegben és a felkent pasztába belenyomogattam a festőkést, ezzel szép strukturált felületet hoztam létre. Az előzőleg megfestett felületre  szintén a vattacukor színű Stencilező pasztával mintát stencileztem, ezzel keretet adva a készülő képnek.




Amíg száradt a vászon, a kétoldalas scrapbook papírt a vászon méretére vágtam, majd körbe megtépkedtem a széleit, három helyen jobban betéptem, majd megvizezve a betépett részt visszahajtottam a papírt, amitől szakadozott, használt hatása lett. A vizezés azért szükséges, hogy könnyebben tudjam a papírt alakítani és így száradás után megtartja a kialakított formát.



Végül barna színű bélyegzőfestékkel körbe kentem a papír szélét, ezzel égetett hatást létrehozva.



Miután előkészítettem a vásznat és a papírt, jöhetett a ragasztás. A papírt a  sűrű, matt gélpasztával ragasztottam fel, de a széleit szabadon hagytam, hogy alá tudjam dolgozni a pamut csipkét és a gézt a beszaggatott részeken. Gyorsan kell dolgozni, mert a gélpaszta hamar szárad, ezért aki kevésbé gyakorlott használjon a papír ragasztásához kartonragasztót vagy Media ragasztót, ami lassabban szárad. Széles, lapos ecsettel dolgoztam, hogy a nagy felületet gyorsan le tudjam kenni a géllel, majd ráhelyeztem a papírt, eligazítottam, és kisimítottam a kezemmel a levegőt a papír alól. Ezután a beszakított részek alá ragasztottam a méretre vágott gézt és pamut csipkét, amit szintén a sűrű gélpasztával rögzítettem egy lapos ecset segítségével, majd körben leragasztottam a még szabadon maradt papír szélt. 




Amíg száradt a ragasztás, alapozó festékkel lefestettem a fadekorációkat. A virágok alá kerülő 3D inda mintát ketté vágtam, és átfestettem egy vékony ecsettel, az egyik darabot a jégvirág, míg a másik darabot a vatta cukor színű stencilező pasztával.  



A virágok drót szárait levágtam egy csípőfogóval, és elkezdtem összeállítani a dekorációt, kezdve a nagyobb elemekkel és haladva az apróbb díszek felé.



Miután összeállt a kompozíció a szabadon maradt helyekre jégvirág színű stencilező pasztával mintákat pecsételtem. A pecsételőt ketté vágtam, mert két sorban szerettem volna elhelyezni a feliratot.  A gumipecsételőre szivacsecsettel vittem fel a pasztát vékonyan, majd a már szokott módon rápecsételtem a papírra. A végeredmény egy szinte láthatatlan díszítő elem, ami a fényben sejtelmesen megcsillan a papír matt felületén.




A már összeállított kompozíciót, kezdve a legalsó legnagyobb mintákkal elkezdtem felragasztani a sűrű, matt gélpasztával. Mivel mattra szárad, így száradás után nem fog látszani, ha esetlegesen itt-ott kicsit több ragasztó került a felületre, illetve nyugodtan vissza tudjuk szedni a felesleges ragasztót az ecsettel, mert száradás után nem marad nyoma. Nagyon egyszerűen és gyorsan tudtam vele dolgozni, és lényegesen egyszerűbb a használata, mint pl. a ragasztópisztolynak. Nem hagy nyomot és nem is kell percekig ott tartani a díszítő elemet, amíg megfogja, mert elég csak rákenni a gélpasztát a díszítő elemre egy ecsettel, lehelyezni a kívánt helyre és folytathatjuk a munkát. Nem csak a papírt, de a fát, a műanyagot és még a fémet is stabilan megragasztotta, pedig a fémet ragasztópisztollyal is csak nehézkesen lehet ragasztani, főleg ha ilyen súlyosabb darabról van szó, mint ez a régi rozsdás kulcs.




Végül egy-két virág szirmait is megfestettem a pasztákkal, ezáltal  kis csillogást adjak a virágoknak.



Itt használt összes alapanyag vízbázisú, így vízzel elmoshatók a használt eszközök.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Marjánné Tóth Tünde- Handmade by Tünde


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...