2016. október 3., hétfő

Krémes akrilfestékek és a bennük rejlő lehetőségek

A Creamy Acrylic festék krémes állaga miatt kiválóan alkalmas színek összemosására. Játszva tudunk árnyalni, krémes állaga miatt szinte siklik a festendő felületen. A tubusos kiszerelése lehetővé teszi, hogy egy csepp festéket használjunk, ha épp csak annyira van szükségünk. Elég sűrű ahhoz, hogy ne csöpögjön és mégis könnyű festeni vele. Sötétebb színárnyalatból világosabb felé ecsettel is szépen egyenletesen kenhető, összemosható. Krémes csúszóssága a kezdő alkotók számára is nagyobb lehetőséget ad a sikerélményhez. A színek összemosása nehéz feladat, de ezzel a festékkel egyszerűbb, így bárki bátran belevághat. Egy romantikus hangulatú óralap kialakításán keresztül mutatom be használatát.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- (ÚJ) Krémes akrilfestékek (selyemfényű)
- Decoupage ragasztólakk (selyemfényű)
- Dekorlakk (selyemfényű)
- Antikoló paszta (umbra)
- Stencil
- Fa óralap
- Rizspapír
- Stencil ecset
- lapos ecset
- Szivacs darabka vagy szivacsecset


Első lépésként fessük le az alapozó festékkel az óralap mindkét oldalát.


Ha megszáradt az alapozó festék (ez nagyjából fél óra), csiszoljuk át az egész felületét, hogy szép sima legyen.


Válasszuk ki a rizspapírból azt a mintát amit fel szeretnénk használni, én most egy rózsa mintát választottam. Nézzük meg, hogy hol mutat a legjobban és csak azután ragasszuk fel. Kenjünk a decoupage ragasztóból a papír alá és fölé is. Az ecsettel mindig a minta közepétől kenjük a ragasztót kifelé, így nem marad levegő alatta és szép sima felületű lesz a decoupage. 



Ha készen vagyunk a decoupage-al, várjuk meg amíg megszárad. Addig készítsük elő a krémes akrilfestéket. Válasszunk olyan színeket amilyen színek vannak a papíron.


Az új krémes akrilfesték tubusos kiszerelése könnyen lehetővé teszi, hogy akár csak egy csepp festéket nyomjunk ki egy tálba. Használjunk a papír színeivel megegyező színű festékeket. A krémes akrilfestékkel nagyon könnyen szépen össze tudjuk mosni az árnyalatokat. Általában szükség van egy darabka szivacsra vagy szivacsecsetre, hogy az árnyalatok szépen fedjék egymást, így kialakítva a színátmenetet. Az új krémes festék annyira jól csúszik az állaga miatt, hogy alig van szükség szivacsra. Ecsettel egyszerűen ki lehet alakítani a színátmenetet.



A színeket lehet keverni egymással, így végtelen a lehetőség az árnyalásnál.


Ha megszáradt a festék, tetszés szerint stencilezzünk az óralapra. Rögzítsük a stencilt és a stencil ecsettel, kevés festékkel fessük meg a mintát. Szintén stencil segítségével fessük meg a számokat is.


A rózsa mintát kiegészíthetjük egy pár ággal, amihez használjunk egy vékony ecsetet.


Az óralap széleit emeljük ki az antikoló pasztával.


Utolsó lépésként kenjük át az egész óralapot a selyemfényű Dekorlakkal.



Végül szereljük fel az óraszerkezetet. A végeredmény egy romantikus óra, ami még a nyarat idézi a kellemes, finom színeivel.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...