2016. október 29., szombat

Elegáns doboz ékszereknek, apróságoknak


Nem kell hozzá más, csak stencilező paszta, krémes akrilfesték, egy kis trükk és máris készen van a díszes, antik arany mintás dobozunk, ami méltó folytatása az ünnepi hangolódásnak.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- Krémes akril selyemfényű (Jade)
- Stencilező paszta (arany és fekete gyémánt)
- Glamour metál akrilfesték (antikarany)
- Metál viaszpaszta (arany)
- Express ragasztó
- Szilikon nyomóforma (rózsa)
- Média stencil
- Levegőn száradó gyurma
- Fényes lakk (vizes bázisú)
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Fadoboz hullámos tetővel
- Lapos ecset, szivacsecset
- Festőkés
- Fa lézervágott keret
- Papír és olló
- Csiszolóvászon



Első lépésként fessük le a doboz egész felületét és a belső részét is az alapozó festékkel, egyenletesen vékony rétegben. Szivacsecset segítségével fessük meg a lézervágott keretet is.


Amíg szárad az alapozó festék, addig elkészítjük a rózsaformát, ami a lézervágott fakeret közepét fogja díszíteni. Kis darabkát tépjünk le a gyurmából, gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele a szilikonformába. A festőkés segítségével vágjuk le a felesleget és óvatosan nyomjuk ki a formából. Hagyjuk megszáradni a rózsaformánkat.


Ha az alapozó festék megszáradt, finom szemcséjű csiszolóvászonnal csiszoljuk át az egész dobozt, kívül és belül is.


 Alapos portalanítás után, fessük le a jáde (jade) színű krémes akrilfestékkel a dobozunkat, kívül és belül.


Vegyünk elő egy egyszerű papírlapot, a lézervágott keretet rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki a papírból. Ez a papír lesz a segítségünk, hogy a keret alá ne menjen a stencilező pasztából, azaz ez a lap fogja kitakarni a keret helyét.


Az áthelyezhető ragasztó spray-vel fújjuk le a stencilt és a kivágott papírlapot. Először a papírlapot helyezzük a doboztetejének a közepére, majd helyezzük rá a stencilt. Az áthelyezhető ragasztó biztosítja, hogy a stencilt és a papírlapunkat biztosan rögzítsük.


Ehhez a kékes-zöldes árnyalathoz nagyon szépen passzol az arany, most mégis egy kicsit mélyítünk rajta és kikeverünk egy antikarany színt. Egy tálkába vegyünk ki az aranyszínű pasztából, majd keverjünk hozzá egy nagyon picit a fekete gyémánt színből. Így egyszerűen kapunk egy antikarany színű pasztát. A festőkés segítségével töltsük ki a stencilt a papírlapot kikerülve. Mivel a stencil kisebb, mint a doboz teteje, így ha az egyik oldallal készen vagyunk, óvatosan emeljük le a stencilt és hagyjuk megszáradni a mintát. A minta száradása után helyezzük vissza a megtisztított stencilt, illesszük pontosan a már meglévő mintához és stencilezzük tovább a dobozunk tetejét. Mindig csak annyi pasztát keverjünk ki, amit felhasználunk. Ha a doboz tetejével elkészültünk, folytassuk ugyanígy a doboz oldalain a stencilezést.


 A fa keretet fessük meg a Glamour antikarany színű metál akrilfestékkel. Ehhez használjunk szivacsecsetet.


 A doboz tetejének éleit és a doboz aljának peremét fessük át szintén a Glamour antikarany színnel.


 A Stencilező paszta fekete gyémánt színével emeljük ki az éleket szivacsecset segítségével.


 A doboz aljának belső éleit emeljük ki az aranyszínű metál viaszpasztával.


 Lakkozzuk át az egész felületet fényes, vízbázisú lakkal.


 Ha megszáradt a lakk, ragasszuk fel a fa keretet a doboz tetején lévő, kihagyott részre. Ezt követően a a keret közepére ragasszuk fel a gyurmából kialakított és Glamour antikarannyal lefestett rózsa mintát.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...