2016. október 11., kedd

A repedő rendszer találkozása az új ásványporokkal

A repedő rendszert sokszor, sok helyen tudjuk használni, főleg a ma oly divatos vintage stílusú tárgyaknál. Azért, hogy még egyedibb tárgyakat tudjunk készíteni, bevetettük az új ásványporokat is. A kőhatású minta szépen harmonizál a repedezett felülettel.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- Dekor Paint Soft (fehér és grafit)
- Repedő festék rendszer (1. komponens és 2. komponens: fehér)
- Dekorlakk (matt)
- Antikoló paszta (umbra)
- Sűrű gélpaszta (fényes) (heavy body gel)
- Ásványpor (finom) (basalt, cooper, jasper)
- Lazúr (dió)
- Fa papírzsepi tartó
- 3D sablon
- Fém spatula
- lapos ecset
- Szivacs darabka vagy szivacsecset
- Maszkoló szalag
- keverő tálka a porok és a gélpaszta kikeveréséhez
 

Első lépésként fessük le az alapozó festékkel a papírzsepi tartó tetejét, alját és az oldalait.


Hagyjuk megszáradni az alapozó festéket, majd a doboz oldalaira ragasszuk egy csíkot a maszkoló szalaggal. Ide fog kerülni az ásványpor. A maszkolás után kenjük át a doboz oldalait és a tetejét a grafit színű dekorfestékkel. A repedések alól ez a szín fog látszani.


Miután a dekorfesték megszáradt, kenjük le a repedő rendszer első fázisával, vékony egyenletes rétegben. Hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni. Itt ne gyorsítsuk a száradást, mert nem alakulnak ki a repedések. Az első fázis színtelenre szárad.


Az első fázis száradása után vigyük fel a második fázisú festéket. Ecsettel egyenletesen kenjük át a doboz egész felületét. A második fázis száradás közben megrepedezik. A repedések hálózata, mélysége függ a felvitt festék rétegvastagságától. Vékonyabb rétegnél finomabb, apróbb repedések alakulnak ki, vastagabb festék rétegnél, mélyebb, nagyobb repedéseket érhetünk el.



Száradás közben szépen kialakulnak a repedések. A maszkoló szalagot addig hagyjuk a doboz oldalain, amíg teljesen megszárad a repedő festék.



Háromféle ásványport fogunk használni, ezért célszerű kikeverni előre azt a mennyiséget amivel dolgozunk. Csak annyi port keverjünk be amennyit elhasználunk, mert bekevert állapotban nem tudjuk sokáig tárolni. Pici keverő tálkába vegyünk ki a sűrű fényes gélpasztából (heavy body gel, glossy), szórjunk bele az ásványporból és jól keverjük össze. Mind a három színből készítsünk elő kis adagokat. Így készen áll az ásványpor, hogy sablonba töltsük.


Maszkoló szalaggal rögzítsük a 3D sablont. Ragasszuk le a sablon azon részét, amit nem használunk. A gélpasztába kevert ásványporból kapott pasztával töltsük ki a 3D sablont, felváltva mindhárom színnel. Így érdekes hatást tudunk elérni. Ha egyik oldallal készen vagyunk, ismételjük meg a másik oldalán is.


Távolítsuk el a maszkoló szalagot a doboz oldalairól és most ott hagyjuk szabadon ahol eddig a maszkolás volt. Most is maszkoló szalaggal ragasszuk le a doboz oldalain a repedezett részt. Így középen lesz egy sávunk, amit a már bekevert ásványporokkal töltünk ki. Felváltva a három színből, egyenletesen dolgozzuk el a fém spatula segítségével. Ha szépen kitöltöttük ezt a sávot, távolítsuk el a maszkoló szalagot, itt nem kell megvárni amíg megszárad a paszta, mert ha ráköt a maszkoló szalagra, akkor nehezebb leszedni.


Várjuk meg a paszta száradását a doboz tetején és az oldalán, majd a dió színű lazúrral kenjük le a doboz belsejét.


Az éleket emeljük ki az antikoló pasztával, ehhez egy szivacsdarabkát használhatunk.


Végül a matt dekorlakkal kenjük át a dobot egész felületét a minták kikerülésével. A mintának nincs szüksége lakkozásra, a repedezett felületet viszont le kell zárni lakkal vagy viasszal.


A végeredmény egy repedezett felületű papírzsepi tartó, ami tökéletesen harmonizál a kőhatású ásványporral.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...