2016. szeptember 20., kedd

Rusztikus tálca ikon alapból



Hangulatos vintage jellegű tálcát nem csak tálcának való alapból készíthetünk. Eltérően a megszokottól, ikon alapot is használhatunk erre a célra. Néhány rusztikus fém szerelvény, rizspapír és dekorfesték az, ami az alapanyagokból tálcát varázsol. Lássuk, hogyan készül!





-          préselt fa-ikon alap (30x22x1,5cm) 
-          dekorfesték (hajnalka) 
-          dekupázs rizspapír (Stamperia)
-          expressz ragasztó 
-          finomvonalas repesztőlakk
-      vízbázisú lakk
-          fényes lakk (oldószeres) 
-          antikoló paszta (umbra-bitumen)
-          smirgli, csavarhúzó, ecsetek


Az ikon alapot fessük le dekorfestékkel. Ha megszáradt, smirglivel csiszoljuk meg a széleket.


Kivételesen és a szokásostól eltérő módon, a dekupázs rizspapírt nem dekupázs ragasztóval, hanem expressz ragasztóval erősítjük a festett ikon alaphoz, most csak arra van szükségünk, hogy a képet rögzítsük az alapon. Mivel repeszteni fogjuk és lakkozni az egész felületet, a dekupázs hatás nem érvényesülne és nem is ez a cél most. A ragasztóval kenjük le a falapot és simítsuk rá a rizspapírt, hagyjuk megszáradni.


A felragasztott kép széleit, smirglivel igazítsuk az élekhez. A kész alapunkat először lakkozzuk le a matt lakkal, majd száradás után a finomvonalas repesztőlakk, 1 jelzésű komponensével kenjük le bőven úgy, hogy a tárgy teljes területére jusson (ezt a fény felé fordítva a csillogásból láthatjuk). Várjuk meg, amíg megszárad. A 2 komponens mindezek után jöhet. Ujjunkkal, vagy ecsettel könnyen oszlathatjuk szét a második komponenst. Ezúttal is ügyeljünk rá, hogy mindenhová jusson a lakkból, ahol az 1 komponenst alkalmaztuk. Száradás közben keletkeznek a repedések, amiket megsürgethetünk egy kis hajszárítózással is.


Mielőtt a finom repedéseket kiemelnénk antikoló pasztával, a szerelvényeket csavarozzuk fel a képből lett tálcánkra.


Végül az antikoló pasztával hívjuk elő a keletkezett repedéseket. Töröljük át a repedéseket és a maradék pasztát távolítsuk el. Hagyjuk egy kicsit száradni a felületet, majd oldószeres lakkal zárjuk a repesztett tálcánkat. Ez azért szükséges, mert a finomvonalas repesztőlakk cseppállóra szárad. Az oldószeres lakkal teljesen vízállóvá válik a felület, így nyugodtan használhatjuk a tálcánkat nem csak dekorációs célokra is.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...