2016. szeptember 1., csütörtök

Öregítsünk patina effekttel

Gyermekkorunkban csak messziről szemlélhettük az ódon, patinás tárgyakat. Manapság csodás alapanyagok állnak a rendelkezésünkre, amivel játszva készíthetjük el patinás, egyedi tárgyainkat, kincseinket. Ami gyermekkorunkban szinte elérhetetlen volt, most egy nap alatt megvalósulhat. Az én szememmel ilyen a patina effekt.  


Szükséges anyagok és eszközök:


- Alapozó festék (primer)
- Dekor Paint Soft festékek (fehér, hajnalka)
- Lazúr (dió és ében)
- Dekor matt lakk (Dekor Varnish matte)
- Decoupage ragasztólakk (selyemfényű)
- Patina effekt reagensek (világos kék, kékeszöld, zöld)
- Patina effekt por
- Express ragasztó
- Alapozó paszta (gesso)
- Natúr ovális háncsdoboz
- Fa keret
- Rizspapír
- Lapos ecset, szivacsecset
- Stencil ecset és kerek sörte-ecset a lazúrozáshoz
- Maszkoló szalag



Első lépésként fessük le a dobozunkat az alapozó festékkel, kívül-belül. Használjunk szélesebb ecsetet így lendületesebben tudunk haladni a festéssel.


Amíg szárad a dobozunk, szintén az alapozó festékkel, szivacs ecset segítségével, fessük meg a fa keretet.


Nagyjából fél óra, amíg a dobozunk teteje és az alja is megszárad. Langyos levegővel, szárítóval kicsit gyorsíthatjuk ezt. Finom szemcséjű csiszolószivaccsal csiszoljuk át az egész felületet.


Most következik az izgalmas fázis. A fa keretre szivacsecset segítségével vigyük fel az alapozó pasztát, közepes vastagságban. Nem kell megvárni a paszta száradását, a még nedves felületbe stencil ecsettel vigyük fel a patina effekt port úgy, hogy kicsit dolgozzuk, nyomkodjuk bele óvatosan a pasztába. Nyugodtan lehet játszani a porral is, néhol többet tenni belőle, néhol pedig kevesebbet. Így izgalmasabb hatást fogunk a végén elérni.


Egy-két órán át hagyjuk a kereten a porral megszórt alapozó pasztát száradni. Miután megszárad, itt még nincs változás a színében, talán csak egy picit bebarnul az anyag. Az izgalmas rész most folytatódik. A reagensekből felváltva csöpögtessünk a keretre és ecsettel dolgozzuk el a felületén. Rögtön látszik a színbeli változás, hisz a reagensek máris dolgoznak. Viszont ez még nem a végleges szín, mert ahhoz több időre van szükség. Ha azt szeretnénk, hogy foltokban csak mondjuk a zöld és a világos kék színű patina látszódjon akkor az ecsettel ne dolgozzuk össze a reagenseket csak egy helyre egy színt használjunk. Ahhoz, hogy szép természetes hatást érjünk el szükség van mind három reagensre, hiszen a természetben előforduló patina is egyenetlenül alakul ki.


A reagensek dolgoznak, száradnak a kereten, amihez 24 órára van szükség. A végleges színt akkor éri el, ha ennyi idő elteltével, enyhén benedvesített ecsettel vizes bázisú matt lakkal lekenjük.


Amíg a keretünk várja a színe véglegesítését, száradását, addig elkészítjük a dobozunk alját és tetejét. Alapozás és csiszolás után fessük le kívül-belül a Dekor Paint Soft fehér színű festékkel.


Teljes száradás után (picit lehet hajszárítózni), a fa keretünk segítségével jelöljük ki a doboz tetején azt a részt ahová a decoupage minta kerül, halványan rajzoljuk meg ceruzával.


A decoupage rizspapírból tépjünk ki egy akkora mintát ami a kijelölt helyre elfér. Ügyeljünk, hogy a minta a keretünk színéhez és stílusához is passzoljon. Kenjünk a rizspapír alá és felé is a decoupage ragasztóból. A papír közepétől húzzuk a szélei felé a ragasztót, így a levegőt szépen kiszorítjuk a papír alól.


Addig amíg szárad a decoupage mintánk, elkészítjük a doboz alját. Miután a dekorfesték itt is megszáradt, felkenjük a lazúrt. Kis tálkába öntsünk egy kevés ében színű lazúrból és egy durvább szőrű ecsettel, csíkosan fessük meg a doboz oldalát. Nem kell egybefüggően megfestenünk, mert ahol most kimaradt rész van oda kerül a dió színű lazúr.


Ugyan úgy mint a doboz oldalán, csak a mintát kihagyva, fessük meg ében lazúrral a doboz tetejét.



Ismételjük meg a lazúr festést a dió színű lazúrral, ahol a feketéből kimaradt részek vannak.


A lazúr viszonylag gyorsan szárad, de legalább egy fél órát hagyjuk száradni. Azért, hogy a patinás kerettel szépen harmonizáljon a dobozunk teteje és alja, még egy kicsit tovább öregítjük. A megszáradt lazúrra szintén a durvább szőrű ecsettel a dekorfestékkel csak éppen egy kis festékkel belefestünk. A száraz ecsetes festésnek a lényege, hogy éppen csak egy picike festék van az ecsetünkön. A fehér dekorfesték után, ismételjük meg a hajnalka színű dekorfestékkel is.



Várjuk meg a száradást (nagyjából fél óra) rögzítsük a stencilt maszkoló szalaggal vagy ragasztó spray-vel. A stencil ecsettel a hajnalka színű dekorfestékkel alakítsuk ki a mintát. Ügyeljünk arra, hogy a stencil ecsetet ne töltsük túl, inkább mindig kevesebb festékkel dolgozzunk, így szép kontúros lesz a stencil mintánk.


A doboz tetejének széleit emeljük ki lazúrral, ehhez használjunk szivacs ecsetet.


Ha megszáradt minden anyagunk a doboz tetején és az alján is, akkor kenjük át a dobozt matt dekorlakkal.


Végül az express ragasztóval ragasszuk fel a patinás fa keretet. Óvatosan bánjunk a ragasztóval, hogy ne folyjon túl a kereten.


Az így elkészített dobozunk önmagáért beszél! Lehet, hogy sok fázisból áll az elkészítés, de annyira egyedi, hogy csak szeretni lehet!

 
 
 

Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...