2016. szeptember 8., csütörtök

Nem minden öreg ami rozsdás

Rozsdás és mégis elegáns. Van valami elbűvölő a rég múltat idéző rozsdás, patinás tárgyakban. Mesélnek nekünk, gondolkodóba ejtenek. Rozsdás felületet fa tárgyakon eddig nem tudtunk elképzelni, de manapság rövid idő alatt ezt is el tudjuk készíteni, ki tudjuk alakítani. Talán egykor majd ezek a tárgyak is mesélnek az utódainknak.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- Lazúrgél (paliszander)
- Alapozó paszta, fekete (gesso)
- Decoupage ragasztólakk (selyemfényű)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Rozsda effekt reagensek (sárga, sárgásvörös, barna)
- Rozsda effekt por
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Antikoló paszta (umbra)
- Express ragasztó
- Fa tároló doboz
- Fa bútorgomb
- Lézer vágott, csipkés szélű falap
- Rizspapír szalvéta
- Fém dobozláb
- 3D-s sablon
- Szivacsecset, lapos ecset
- Stencil ecset
- Fém spatula
- Csiszolóvászon


Alapozással kezdjük a dobozunk díszítését. Alapozó festékkel, szivacsecset segítségével fessük le a doboz tetejét, de csak az élekig. Ezután fessük le a doboz külső oldalait és a lézer vágott falapot is.


A rizspapír szalvétából vágjunk le akkora darabokat kis ráhagyással, ami befedi a doboz oldalait, a doboztetőt és a lézer vágott falap csipkemintáig érő részét. 


Decoupage ragasztólakkal rögzítsük a kivágott rizspapír szalvétát, a papír alá és felé is kenjünk A papír felületén az ecsettel középről kenjük a ragasztólakkot szélei felé, így szépen kiszorítjuk a levegőt a papír alól. A doboz oldalainál egyszerre csak két oldalt ragasszunk fel és ha megszáradt (kb fél óra), akkor folytassuk a másik két oldallal.


Ha készen vagyunk a rizspapír felragasztásával, csiszolóval távolítsuk el a kilógó papír részeket a doboz tetejéről és a doboz oldalairól.


A lézer vágott falap közepére készítsük el a 3D-s mintát úgy, hogy a sablont rögzítsük maszkoló szalaggal, és az alapozó pasztával töltsük ki. Más esetekben itt már leemelnénk a sablont, de most még egy kicsit hagyjuk rajta és a még nedves pasztába szórjuk a rozsda effekt port, ezután óvatosan a spatulával oszlassuk el.


Óvatosan emeljük le a sablont, a mintánk szép kontúros maradt így. Készítsünk egy másik ugyanilyen falapot a doboz másik oldalára is.


A falap csipkés szélét, szivacsecset segítségével kenjük át az alapozó pasztával. Nem kell megvárni a száradást, a még nedves pasztába a stencil ecsettel óvatosan nyomkodjuk bele a rozsda effekt port. 


Ugyan így járjunk el a fa bútorgombbal.


Szórjuk le a felesleges port a felületről, majd csepegtessünk váltogatva a különböző színt eredményező (sárga, sárgásvörös, barna) rozsda effekt reagensekből. Arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el a felületet, csak a kialakított mintára csöpögtessük a reagenseket.


A rozsda kialakulása több órát is igénybe vehet. Teljes száradáshoz 24 óra szükséges. Amíg a rozsda kialakul, addig elkészítjük a dobozt és a tetejét. A paliszander színű lazúrgéllel fessük meg a doboz belsejét és a doboz tetejének a széleit. Várjuk meg míg megszárad a lazúrgél (kb. 1 óra).  


Az umbra antikoló pasztával, egy szivacs darabka segítségével kenjük át a doboz tetejének éleit és a doboz éleit.


Ha megszáradt a doboz belseje-külseje és a rozsdás mintánk is, egy enyhén benedvesített ecsettel, matt lakkal kenjük át az összes díszített felületet.


A lakk száradása után a falap éleit emeljük ki a metál viaszpasztával.


Fúrjuk ki a doboz tetejét, csavarozzuk fel a már rozsdás fa bútorgombot. Csavarozzuk fel a fém dobozlábakat. Nem kell fúrni, könnyen be tudjuk csavarozni a doboz aljába, aprócska csavart mellékelnek hozzá. Végül a díszített, rozsdás falapot rögzítsük az express ragasztóval.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...