2016. szeptember 24., szombat

Fényképtartó doboz gyöngypasztával

A gyöngypaszta varázsa... A nyárnak vége, de a nyáron készült fotókat miért is ne tárolhatnánk egy gyöngypasztával díszített dobozkában. Ezúttal egy sejtelmesen füstös hatást mutatunk, amelyből az apró gyöngyszemek azért még mindig kiemelkednek és szépen csillognak. Igazán izgalmas a végeredmény!



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- Dekor Paint Soft (fehér és szeder)
- Metál akrilfesték (csillogó arany)
- Gyöngypaszta
- Színező paszta (fekete)
- Dekor matt lakk
- Fém spatula
- Szivacsecset, lapos ecset
- Kerek sörte-ecset
- Pecsételő készlet (szilikon)
- Plexi lap a pecsételőhöz
- Maszkoló szalag (sablon rögzítéséhez)
- Doboz átlátszó tetővel
- 3D sablon
- Csiszolóvászon



Első lépésként most a dobozunk szétszerelésével kezdünk. Csavarhúzó segítségével szereljük le a fém csatokat, majd óvatosan emeljük ki az üveglapot a doboz tetejéből. Alaposan zsírtalanítsuk le, majd a széleket ragasszuk ki a maszkoló szalaggal. Azért szükséges a maszkolás, mert a doboz tetejének van egy perem része és, ha alá is kerül a gyöngypasztából, akkor nem fog szépen felfeküdni az üveglap.


Ha készen vagyunk az üveglap maszkolásával rögzítsük a 3D sablont szintén a maszkoló szalaggal. Egy tálkába vegyünk ki a gyöngypasztából, cseppentsünk egy-két cseppet a fekete színező pasztából és keverjük össze. A színező pasztának nagyon intenzív a színe, így elegendő egy-két csepp. Picit lehet játszani, ha inkább halványabb, szürkésebb árnyalatot szeretnénk akkor elegendő egy csepp is.


Fém spatula segítségével töltsük ki a 3D sablont a színre kevert gyöngypasztával. Mivel itt kicsit füstös hatás elérése volt a cél, ezért foltokba a színtelen gyöngypasztából is kentem egy keveset.


Óvatosan emeljük le a sablont, így szép kontúros marad a minta.


A maszkoló szalagot is óvatosan távolítsuk el. Amíg a dobozunkat festjük, addig van ideje a gyöngypasztának megszáradni (kb. 2-3 óra).


A dobozunk tetejét és az alját is fessük le az alapozó festékkel.


Száradás után, ami nagyjából egy óra, finom szemcséjű csiszolóvászonnal csiszoljuk át az egész doboz felületét.


Csiszolás után portalanítsuk le és a csillogó arany metál akrilfestékkel fessük át a doboz aljának oldalait és a doboz tetejét.


Ha megszáradt a csillogó arany metál akrilfesték, fessük át a szeder színű Dekor Paint Soft festékkel. Itt most biztosan azt kérdezitek, hogy miért kellett akkor a csillogó arany, ha úgyis átfestjük. Nos ez máris kiderül, csak még előtte van egy lépés. :)


Ha a szeder színű Dekor Paint Soft festék is megszáradt, akkor a durvább szőrű sörte-ecset segítségével fessük meg a doboz tetejét. A fehér színű Dekor Paint Soft festékbe csak éppen egy kicsit mártsuk bele az ecsetet és a majdnem száraz, minimálisan festékes ecsettel fessünk bele a doboz tetejébe. Így szép kopottas hatást érünk el.


Az előző lépésnél azt ígértem, hogy máris kiderül miért is festettük először csillogó arannyal aztán a szeder színű Dekor Paint Soft festékkel. Mivel az akrilfesték vízállóra szárad és a dekorfesték egy lágy, könnyen csiszolható, visszatörölhető festék, ezért egyszerűen csak egy nedves szivaccsal visszatöröljük és máris előbukkan a csillogó arany metál festék. Ebben az esetben így érjük el a kopottas hatást. A doboz oldalain és a tetejének éleit töröljük vissza.


A tetszés szerint visszatörölt felületre pecsételjünk úgy, hogy a plexilapra helyezzük fel a pecsételő szilikont. Szivacsecset segítségével pamacsoljuk át szilikon feliratos részét fehér színű Dekor Paint Soft festékkel. Nyomdázzuk rá a doboz oldalaira.


Ha megszáradt a felirat (kb. fél óra), fessük le a doboz belsejét a fehér színű Dekor Paint Soft festékkel.


Az összeszerelés előtt már csak lakkoznunk kell, így a Dekor matt lakkal kenjük át az egész doboz felületét.


Végül óvatosan helyezzük vissza a doboz tetejébe a gyöngypasztával díszített üveglapot és csavarozzuk vissza a fém csatokat.


Csodásan mutat az üveglapon a sejtelmesen csillogó, kicsit füstös hatású gyöngypaszta!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...