2016. július 6., szerda

Márványos kincsesdobozka

A média tinta sokoldalú alkalmazása talán már nem újdonság senkinek, használhatjuk papírra, gessoval alapozott felületre, fémre, szintetikus fóliákra, sőt még textilre is. A spray változata pedig kedvelt eszköze a scrapbook szerelmesei számára. Ma azt mutatjuk meg nektek, hogyan lehet az alkoholos tintával, márványmintássá tenni a papírt. Az így mintázott papírt később sokféleképpen felhasználhatjuk. Most dekupázsolni fogunk, néhány háncsból készült dobozkát. Ezekbe a pici dobozokba tehetünk apróbb tárgyakat, vagy a nyaralásból szeretteinknek hozott „emlék-kagylót” vagy kavicsot, vagy bármilyen apróbb emléket.

Szükséges anyagok és eszközök:

- Média tinták coral blue, lilac, peony, red vine, black, lemon színekben
- Dekupázs ragasztólakk, selyemfényű
- néhány ecset
- vonalzó, ceruza és olló
- A4-es irodai papírok, papír konyhai törlő vagy konyharuha
- műanyag edény a víznek



Egy műanyag edénybe tegyünk csapvizet. Az irodai papírt vágjuk fel akkorára, hogy kényelmesen beleférjen a műanyag tálkába. Csepegtessünk néhány cseppet a média tintából a vízbe. A tinta gyorsan szétoszlik a víz felületén, nem keveredik azzal, mert az alkoholtartalma ezt megakadályozza.


Fektessük a papírt a víz felszínére és hagyjuk ott néhány másodpercig. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, mert az alkoholos tinta gyorsan bőrösödik a víz felszínén. A márványminta úgy keletkezik, hogy a különböző színeket egymásra csepegtetjük. Érdekes játék, hiszen gyors mozgással úszkálnak és keverednek a színek. Külön kevergetni nem szükséges őket.



A néhány másodpercnyi fürdő után, kiemelhetjük a márványmintássá vált papírt.


Fektessük egy papírkéztörlőre vagy konyharuhára megszáradni.


A már száraz, márványozott papírokat ki is vasalhatjuk a hátoldalukon, ha hullámosabbak lennének a kelleténél. Alájuk és föléjük tegyünk sütőpapírt! A háncs dobozkák mellett használhatunk egyéb fa és karton vagy műanyag és fém tárgyakat is. Vegyünk méretet a dobozkákról, illetve rajzoljuk körbe azokat.


Végül nem marad hátra más, mint a dekupázs ragasztólakkal bekenni a doboz felületét és a márványozott papírt is. Illesszük a méretre vágott papírt a dobozra, simogassuk rá. Száradás után kenjük le a felületét is az elkészült dísztárgyainknak. 


 Nincs más hátra, mint elhelyezni a dobozkákban az ajándékokat, kincseket!


A média tintás márványpapír Lakbear saját ötlete.

Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

2 megjegyzés:

  1. szuper ötlet, de sajátnak azért ne nevezzük, igen régóta használjuk már ezt a márványozást, a Marabunak van saját terméke erre, de ott a körömlakk, azzal is tele a net, most meg a média tinta... egykutya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen nem a márványozás technikája, vagy a márványmintás papír saját ötlet, hanem az, hogy a Pentart média tinták alkalmasak erre a módszerre. A tinták sokoldalú felhasználási lehetőségeit mutatjuk be, és nem azt, hogy kimondottan erre a célra lett kitalálva.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...