2014. október 1., szerda

Tök jó ötlet!

Elérkezett a dísztökök ideje! Választhatunk kisebbet, nagyobbat is a dekoráláshoz, vagy készíthetünk időtálló, saját kézzel formált darabokat süthető gyurmából!
 

Sőt, az elkészült darabok egy konyhai tároló díszei is lehetnek, amiben aztán lehet tartani diót, gesztenyét, mogyorót, vagy éppen tökmagot...

Amire szükségünk lesz:
- Fa doboz
- Fehér és színes akrilfestékek
- Ragasztó (express)
- Matt lakk (vizes bázisú)
- Süthető gyurma, könnyen formázható lágy (Sculpey)
- Spatula
- Lapos ecset
- Szivacsecset
Kezdjük a gyurma megformálásával, ehhez mindenképpen használjunk egy műanyag alátétet. A tökforma kialakításához gyúrjunk két tenyerünk között egy közepes méretű gömböt. 
Alul és felül kicsit laposítsuk a formát, majd egy spatula segítségével vágjunk bele rovátkákat egyenletes távolságra. Nem kell nagyon mélyen bevágnunk éppen csak, hogy látszódjanak a csíkok, a spatula lapjával kerekítsük a formát a bevágások mentén.
Ha a csíkokkal elkészültünk, akkor egy picit nyomjuk be a tetejét. Ide egy apró szárat formázunk és beleillesztjük a mélyedésbe. 
Az alját csak lelapítjuk, hogy sima legyen, mert ezt a részt fogjuk felragasztani, ha már kisütöttük. Egy másik darab gyurmából alakítsuk ki a levélformánkat úgy, hogy kicsit kinyújtjuk.
Itt nyugodtan használhatjuk a kezünket, nincs szükségünk különböző szerszámokra, eszközökre. Nem kell nagyon vékonyra, így könnyebben dolgozhatunk vele. Szívecskéhez hasonló formát vágjunk ki a spatula segítségével és kedvünkre formázgassuk, amíg készen nem lesz a levelünk. Szükségünk lesz egy pár darab indára is. Nyújtsunk henger alakú formákat és spirálisan tekerjük fel. Most, hogy minden darabbal elkészültünk, jöhet a sütés.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és rakjuk bele a formákat. A sütőt állítsuk 130°C-ra és tegyük be a tepsit a még hideg sütőbe, 15-30 perc alatt készen van a gyurmánk (függ attól mekkora darabok készültek). Várjuk meg, amíg szép lassan kihűl a sütőben, így elkerülhetjük, hogy megrepedjen. Ezután már csak a festés van hátra. A tököknél és a leveleleknél árnyaljunk bátran, figyeljünk arra, hogy a tökön lévő mélyedések és a tök szára zöldes árnyalatú legyen. 
A fedeles dobozt alapozzuk le fehérre, utána pedig fessük le a tökökkel harmonizáló színárnyalatokkal. 
Száradás után ragasszuk fel a tököket, a leveleket és az indákat, majd lakkozzuk le az egészet.
 


Dekoratőr: Czippel Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...