2014. szeptember 8., hétfő

Papírtörlő tartó díszítése szőlős mintával

Itt van az ősz itt van újra...elővehetjük tehát azokat az őszi motívumokat, és színeket, amikkel a természetben találkozhatunk. Ilyenkor divatos az egyedi bortartók készítése, mi azonban most egy konyhai papírtörlő tartó dekorálását osztjuk meg Veletek!

A képen látható dekorációt kétféleképpen készíthetitek el:
1. decoupage technikával, ezt akár kezdők is alkalmazhatják
2. szabadkézi festéssel, ha már rutinosan bántok az ecsettel és a színekkel
Bármelyik technikát is választjátok, előtte alapozzátok le a felületet alapozófestékkel. Decoupage technika esetén vágjátok vagy tépkedjétek ki a szalvétából a kiszemelt mintát és leválasztva a legfelső réteget ragasztólakk segítségével rögzítsétek a felületre. Ezután lehet a háttér lilás színét kifesteni.
Amennyiben a festést választjátok, az alábbi alapanyagokra lesz szükség a natúr fa papírtörlő tartón és a fehér alapozón kívül:
  • Színes akrilfestékek (kekizöld, padlizsán, halványlila, sárga és bordó)
  • Fehér akrilfesték
  • Matt lakk (vizes bázisú)
  • Lapos ecset
  • Szivacsecset

Alapozás után jöhet a háttérszín! Természetesen olyan színt válasszatok, ami illik a konyhátok színvilágához, stílusához.

Egy műanyag tálra öntsünk ki a színes akrilfestékekből és a szivacsecsetünket mártsuk bele a fehérbe aztán egy kicsit a lilába és apró ütögető mozdulatokkal töltsük fel a szivacsecsetünket a festékkel. Így kedvünkre játszhatunk a színekkel. Folytathatjuk a többi szín hozzáadásával, szépen körbe mindenhol pamacsoljuk végig.

A levelek festését érdemes előtte kicsit gyakorolni, ehhez  segítségül hívhatunk egy szalvétamintát.


 

Két színnel dolgozva próbáljuk meg lemásolni, illetve hagyatkozzunk kicsit a saját kreativitásunkra, mert könnyen lehet, hogy sokkal szebb lesz a végeredmény, mint a szalvéta mintája!

 

A szőlőfürtök festéséhez kicsi szivacsecset szükséges. Ezt töltsük fel úgy, hogy egyik felét a padlizsán lila festékbe a másik felét a bordó festékbe mártjuk, apró, ütögető mozdulatokkal felvéve a festéket.

Kezdjük el a levelek mellett kialakítani a szőlőszemeket, határozott mozdulattal helyezzük a kívánt helyre az ecsetet és picit rányomva fordítsunk rajta, jobbra is és balra is. Szép kerek szemeket fogunk így kapni. Folytassuk addig, amíg készen van a megfelelő nagyságú fürtünk. Ahhoz, hogy élethű legyen, töltsük fel újra az ecsetünket csak most fehér és bordó akrillal.
 

Azokat a szemeket, amiket ki szeretnénk emelni az előzőhöz hasonlóan fessük át, így már sokkal szebb és természetesebb.

 


A végén használjunk matt lakkot, így nagyon sokáig szép dísze lesz a konyhánknak, kellőképpen megvédi a felületét. Teljes száradás után a lakk színtelenné válik.

Amint megszáradt a lakkunk, máris birtokba vehetjük.

Dekoráció és fotók: Czippel Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...