2014. szeptember 3., szerda

Gyűjtöttél nyáron kagylót?

Lassan vége a nyárnak, de biztosan nem múlik el nyomtalanul. Mindenkinek akad olyan apróság, mint pl: kagylók, kövek vagy egy-két kedves szuvenír, ami a nyári emlékeket idézi. Ezek tárolására jól jöhet egy remek kis saját díszítésű bőrönd.



Amire szükségünk lesz:


  • Natúr fa kisméretű bőrönd
  • Fehér akrilfesték
  • Kék akril (áfonya és country kék)
  • Kék lazúr
  • Struktúrpaszta
  • Ásványpaszta (vasoxid szürke)
  • Antikoló paszta
  • Decoupage ragasztó
  • Repesztőlakk (finomvonalas kétfázisú)
  • Oldószeres fényes lakk + oldószer (alkoholos, az ecset tisztításához)
  • Rizspapír
  • Sablon (3D)
  • Ecsetet, szivacsecset
  • Spatula
  • Maszkolószalag
  • Csiszolóvászon

Mint általában most is úgy kezdjük a kis bőröndünk díszítését is, hogy lefestjük fehér akrilfestékkel vagy alapozóval. Előtte szereljük le a zárat, mert így könnyebben tudjuk festeni, nem kell vigyáznunk, hogy összekenjük. A végén majd felcsavarozzuk rá, ha minden anyag rákerült. Miután megszáradt a fehér festékünk jöhet rá a sablon, amit érdemes feldarabolni, hogy közelebb tudjuk tenni a mintákat egymáshoz.



Maszkolószalaggal gondosan rögzítsük, hogy ne folyjon a sablonunk alá a pasztánk és ne mozduljon el, így biztosak lehetünk a szép kontúros mintánkban. Ha kitöltöttük a sablont a pasztával, utána óvatosan leemeljük. Itt az egyik pillangóhoz az ásványpasztát a másik pillangóhoz a struktúrpasztát használjuk (a két paszta felvitele között mossuk el a sablonunkat, mert csak tiszta sablonnal tudjuk szépen kivitelezni, a pillangó mintánkat).

Egy kis időre szükségünk lesz a száradáshoz (min. 30 perc), de ha teljesen megszáradt, akkor finom szemcséjű csiszolóvászonnal csiszoljuk át a mintánkat, így a felesleget és a durvább részt el tudjuk távolítani.

Pici szivacsecsettel fessük át a pillangókat, azaz a 3D-s mintákat. Erre azért van szükségünk, mert azt szeretnénk elérni ha egy picit más kék árnyalatot kapna a végén a csiszolás után. Bátran próbálkozzunk a lazúrral, ami  nem csak fa felületen jó ám!



Jöhet a bőröndünk színezése. Minden színből öntsünk ki egy kicsit egy műanyag tányérra, hogy aztán kedvünkre játszhassunk a színekkel. Szivacsecsettel jól pamacsoljuk át mindenhol, a fogantyújánál és a pillangóknál is.



Egy részen fessük világosabbra, oda kerül majd a rizspapírunk, így a papír színe jobban érvényesül, szebben látszik majd a mintája. A pillangókat ismét csiszoljuk át egy kicsit, így előjön az alatta lévő lazúr színe is.



Helyezzük fel a rizspapírt, igazítsuk úgy, hogy a minta a legszebben illeszkedjen. A rizspapírral könnyű dolgunk van, mert nehezen szakad, ezért bátrabb ecsetvonásokkal kenhetjük és elég csak felülről felvinni a ragasztólakkot, mert a papír szépen kisimul az ecset alatt. Várjuk meg a teljes száradást, ami kb. 10-15 perc.


Minden olyan színből, ami harmonizál a mintával öntsünk ki egy keveset és a színeket keverve  árnyaljunk a papír mentén, hogy még természetesebb legyen az összhatás.


Ha megszáradt minden eddig felvitt anyagunk, akkor az antikoló pasztával kenjük át a széleket.


 Haladunk a vége felé, de igazán úgy lesz szép, ha még teszünk rá egy kis finomvonalas repesztést is. Ehhez kenjük át a bőröndünk tetejét a kétfázisú repesztőlakk első fázisával. Tetszőleges irányban egyenletesen és nem túl vastagon, de nem is túl vékonyan. A tejfehér színű lakk színtelenre szárad. Ujjunkkal óvatosan megnézhetjük, ha nem ragad, akkor lehet felvinni a következő réteget. FONTOS! Ne használjunk hajszárítót, hagyjuk magától megszáradni.



A repesztőlakk második fázisát is egyenletesen vigyük fel ecsettel a felületre, majd ujjainkkal tetszőleges irányban finoman oszlassuk el, fontos, hogy semmiképp ne dörzsöljük a felületet! 


Ahogy szárad, úgy szépen megrepedezik a felső réteg, melyet teljes száradás után az antikolópasztával tudunk kiemelni. Ennek a legegyszerűbb módja, ha fogunk egy puha rongyot, ujjunk köré tekerjük és egyszerűen átkenjük a pasztával a felületet ügyelve arra, hogy a felesleget mindig gondosan visszatöröljük.


Utolsó lépésként kenjük át az egész felületet oldószeres fényes lakkal és csavarozzuk vissza a zárat. 





 Dekoratőr: Czippel Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...