2014. augusztus 7., csütörtök

Ékszerdoboz 3D díszítéssel és decoupage technikával


Az ékszereknek, kiegészítőknek, vagy egyéb apróbb csecsebecséknek mindig kell egy doboz! Olyan, ami jól mutat a komódon, a fürdőszobában, vagy épp a szekrény polcán, amit szívesen nyitogatunk nap mint nap. Akár ajándékba adjuk, akár magunknak készítjük, a sikerélmény garantált lesz!
Amire szükségünk lesz: 

-       natúr fa doboz
-       fehér és színes akrilfestékek
-       vaspaszta (több színből lehet választani)
-       antikoló paszta (umbra)
-       decoupage ragasztólakk
-       lakk, selyemfényű vizes bázisú
-       ecsetek
-       szivacsecset
-       spatula
-       sablon (3D)
-       mintás rizspapír
-       maszkolószalag
-       csiszolóvászonKezdjük azzal, hogy a dobozunkat lefestjük fehér akrilfestékkel így megadjuk az alapot, mert itt-ott picit majd előbukkan a fehér szín is.Kész vagyunk az alapszínünkkel, jöhet a sablonozás. Célszerű a sablont egy erős ollóval vagy sniccerrel kisebb darabokra vágni, így könnyebb vele dolgozni!A sablont minden esetben rögzítsük maszkoló szalaggal nehogy elmozduljon. Kenjünk vaspasztát a sablonba, szedjük vissza a felesleget, majd távolítsuk el óvatosan a sablont. Érdemes rögtön el is mosni azt, hogy máskor is tudjuk használni. A paszta száradása után, kenjük át a mintázott részt fehér akrilfestékkel. Erre azért van szükségünk, mert azt szeretnénk elérni, hogy csak ahol majd visszacsiszoljuk, ott lehessen látni a vaspasztánk színét.


Kiválasztjuk, hogy milyen színben pompázzon a dobozunk, ez esetben a puncs és a bézs árnyalataival dolgozunk.Szivacsecsettel mindenhol átpamacsoljuk. Nem kell, hogy a fedés tökéletes legyen, sőt, a cél az, hogy kopottas, az alsó - fehér - réteget finoman megmutató eredményt kapjunk.Apró díszítésként mintás rizspapírt tehetünk még rá.  Ügyeljünk, hogy a minta színei harmonizáljanak a dobozunk színével illetve színeivel, így lesz egységes az összkép. A kiválasztott mintát tépkedjük körbe.


A ragasztólakkal egyszerűen felülről, határozott mozdulatokkal kenjük át a papírt (nem kell feltétlenül a dobozra is ragasztót kenni), így biztosan sima lesz a minta. A ragasztós részen egy tónussal sötétebb lehet az eredmény, ilyenkor érdemes az egész felület átkenni, mint ahogy ebben a videóban is csináltuk.


Ezután csiszoljuk vissza a 3D-s mintánkat, finom szemcséjű, 180-as csiszolópapírral. Itt nem kell arra törekednünk, hogy egyenletesen csiszoljuk, csak éppen itt-ott, mert ez a hatás kell most nekünk. Következhet az öregítés, amit antikoló pasztával fogunk elérni. A legegyszerűbb módja, ha fogunk egy puha rongyot vagy papírtörlőt és az ujjunk köré tekerve egyszerűen bekenegetjük, ott ahol azt szeretnénk, hogy kopott hatása legyen.
Készen is vagyunk, már csak a lakk hiányzik, ami ebben az esetben vizes bázisú selyemfényű lakk. Ez biztosítja, hogy sokáig szép és tartós legyen a dobozunk.Dekoratőr: Czippel Judit (Czippel Art)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...