2014. május 31., szombat

Antik kaspó készítése

Most egy olyan kaspódekorációt mutatunk Nektek, amiben többféle technika is ötvöződik, elkészítése mégis nagyon egyszerű! Egyetlen dolgot kell csak betartanunk: a száradási időt! Legyünk tehát türelmesek, a végeredmény miatt mindenképpen megéri...Az elkészítéshez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:


- kerámia kaspó
- fekete és antikréz akrilfesték
- átlátszó gélpaszta
- decoupage ragasztólakk
- fényes oldószeres lakk
- máz hatású viszpaszta (golden touch)
- rizspapír
- ecset, szivacsecset
- hegyes hurkapálca


Első lépésként a kerámia kaspó felső részét díszítsük átlátszóra száradó gélpasztával: rajzoljunk virágot, majd hegyes hurkapálcával húzkodjuk befelé a szirmokat.


Haladjunk körbe, majd várjuk meg a teljes száradást, ami kb. 1 óra. Ezalatt a gélpaszta teljesen átlátszóvá fog száradni.


Ezután fessük le a díszített felső sávot és a kaspó belsejét fekete matt akrilfestékkel.


A kaspó alsó részét antikréz árnyalattal színezzük.


Miután megszáradt (kb. 10 perc) benedvesített ecsettel vigyünk fel fekete akrilfestéket a metál felületre, majd újságpapírokkal itassuk fel a festéket, hogy foltos végeredményt kapjunk. Haladjunk így körbe a kaspó oldalán, majd hagyjunk 10 percet a száradásnak.Ecsettel vegyünk fel egy kis mennyiségű mázpasztát és kenjük a szirmok által struktúrált felületre és alaposan oszlassuk el.


Kenjük be a kaspó többi részét is mázpasztával, itt az eloszlatáshoz használhatunk szivacsecsetet.


Kenjük be a mintás rizspapír hátulját decoupage ragasztólakkal úgy, hogy időnként felemeljük a papírt, hogy ne ragadjon a fóliához, majd 15 perc száradás után vigyünk fel még egy réteget. Majd hagyjunk újabb 15 percet a száradásnak.


Ezután vigyünk fel két réteg alapozó festéket, emiatt fog majd a túloldalon lévő minta a sötét, foltos felületen is szépen mutatni! Majd vágjuk ki a mintát.


A minta hátuljára kenjünk decoupage ragasztólakkot, aminél ez esetben nem kell megvárni, hogy megszáradjon. Kenjünk a kaspó oldalára is ragasztólakkot és helyezzük rá rögtön a mintát


Hagyjunk kb. 20 percet a ragasztólakk száradásának, végül oldószeres fényes lakkal kenjük át a kaspót kívül-belül.


 Ha mindent a leírtak szerint csinálunk és a már említett száradási időket is pontosan betartjuk, akkor ilyen szép lesz a végeredmény:

Dekoratőr: Boda Gabriella
Fotó és styling: Varga Judit

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...