2014. április 21., hétfő

Pecsét dekorgumiból

A dekorgumi nagyon jó kis alapanyag, könnyen lehet vágni, ragasztani, hővel hajlítani és gyerekek is kedvükre alkothatnak belőle. Most egy nagyon jópofa felhasználás módják osztjuk meg Veletek!

__CSC0711


A dekorgumi anyaga, puhasága kifejezetten alkalmas arra, hogy pecsételéshez is használjuk. Egyszerűen csak vágjuk ki a kívánt mintát, ragasszuk egy megfelelő alapra, ami lehet egy egyszerű fa lap, vagy rétegelt lemez, vagy befőttes üveg teteje is, mi egy poháralátétet használtunk. Hogy még könnyebb legyen vele dolgozni, egy pici bútorgombot is rácsavartunk.

__CSC0719

Antik réz akrillal és fényes lakkal kezeltük, ez azért fontos, mert a pecsét tisztítását langyos vizzel kell végezni, és így az alapunk tökéletesen vízálló lesz, a fa a lakk miatt nem szívja magába a nedvességet. 

A mintát előtte érdemes papíron megtervezni, sőt kivágva ezt akár sablonnak is használhatjuk. Aki ügyes, az egyből a dekorgumira is rajzolhat!

__CSC0721 

__CSC0723

Ha nagyon aprólékos a mintánk kontúrja, akkor dolgozzunk szikével vagy sniccerrel, ha egyszerűbb mintát választottunk, akkor egy kisolló is megteszi.

__CSC0727

__CSC0731

Az alapra érdemes hobbyragasztóval rögzíteni a mintát és viszonylag sokat várjunk a száradással, a dekogumi ugyanis nem szívja magába a ragasztót, így a száradási idő akár 15-20 perc is lehet.

__CSC0738

Érdemes a pecsét felső részén egy jelölést tenni, hogy tudjuk mikor áll a mintánk függőlegesen, ehhez mi egy picike szivecskét vágtunk kis és ragasztottunk a bútorgomb tetejére.

__CSC0742

A pecsételéshez textilfestéket használhatunk (akrilfesték is jó, csak az száradás után sokkal keményebb lesz, viszont erőteljesebben fed). A pecsétre érdemes ecsettel felvinni a festéket, mert így sokkal több festék vihető fel, mint mártogatva és biztos nem lesz foltos a lenyomat.

__CSC0748

Használat után langyos szappanos vízzel mossuk el, sőt óvatosan még körömkefével is lehet sikálni, nem fog leválni a dekorgumi. Persze, ha több színnel nyomkodunk, elég sokszor kell majd elmosni…

__CSC0753

Nyomkodhatunk vele terítőt, párnahuzatot, ruhát, arra ügyeljünk, hogy száradás után (ami kb. 20 perc) vasalással fixáljuk a festéket. Ezt megtehetjük az anyag hátoldalán, vagy színén vasalva, utóbbi esetben használjunk sütőpapírt is. Közepes hőfokon 2-3 perc vasalás szükséges.

__CSC0826

__CSC0852

__CSC0858

__CSC0834

Az anyag az A Mi Otthonunk magazin 2014. áprilisi számában jelent meg. A fotókon látható bőrből készült könyvjelző és vezetékgubanc elleni nyíl Füzesi Mariann munkája. A nyilakban drót van, így lehet tetszés szerint hajlítani őket.

Ötlet, styling és fotó: Varga Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...