2014. március 16., vasárnap

Mókás dolgok gyapjúból

Próbáltátok már a tűnemezelést? Nem bonyolult technika, bár azért vigyázni kell a tűvel, mert ha véletlenül a saját ujjunkat is megbökjük vele, az igen fájdalmas tud lenni. Így gyerekeknek nem javasoljuk, viszont ajánluk olyanoknak, akik szeretik a gyerekes dolgokat, ugyanis a színpompás gyapjúkból nagyon jópofa figurák, és egyéb, gyerekszobába való dolgok készíthetők, mint pl. könyvjelző.A tűkhöz kapható speciális eszköz, amibe akár több tűt is rögzíthetünk, így nagyobb dolgok esetén, gyorsabban tudunk haladni.


A gyapjút lehet kombinálni színes és mintás filccel is úgy, hogy a gyapjút a filcre szurkáljuk.


Ehhez érdemes egy sűrű sörtéjű, nagy kefét használni, amire rá tudjuk fektetni a filcet.


Helyezzünk egy kis darab gyapjút arra a részre, amit tulajdonképpen ki szeretnénk majd a gyapjúval domborítani.


Ezután kezdjük el felböködni a gyapjút úgy, hogy a kontúron belül haladunk. A széleknél egy-egy határozott tűszúrást végezzünk el, hogy körben szép íve legyen a gyapjúnak.


Amikor kész vagyunk, vegyük le a keféről a filcet és a hátodalon vágjuk le az átböködött gyapjút.


Vágjuk körbe a mintát (egy kis ráhagyással is lehet), ezután már csak a rögzítés van, amihez érdemes ragasztófátyolt használni.


Fordítsuk fejjel lefelé a mintát, helyezzük rá a fátyolt majd egy sütőpapírt. Érdemes az egész alá egy nagyobb sütőpapírt tenni, mert a fátyol oldalt túllógó részei a hőtől oda is leragadhatnak, ahova nem szeretnénk (tapasztalatból mondjuk :) ).


Ezután közepes hőfokon fél percig vasaljuk át a felületet.


 Ezzel a fátyolt a filcmintánk hátuljára rögzítettük, a sütőpapírt eltávolíthatjuk.


Vágjuk le a felesleges ragasztófátyolt és vasaljuk rá a mintát egy egy filc csíkra. Ezt már megtehetjük sütőpapír nélkül is. Amennyiben a minta lehetővé teszi, kerüljük el, hogy a gyapjús részt is átvasaljuk, mert különben kicsit le fog lapulni, elveszti a domború hatását...Ezután már mehet is a mesekönyvbe!
A gyapjút lehet kombinálni polisztirol alappal (pl. tojással), zseníliadróttal, tollakkal is. Itt már érdemes a több tűs eszközt használni, hogy a gyapjú viszonylag hamar a felületre "tömörödjön".Húsvét kapcsán ilyen jópofa dolgok készíthetők, zseníliadróttal, színes tollakkal, vastag filccel, mozgószemekkel kombinálva:Dizájn és fotó: Varga Judit
Mesekönyv: Nagypapa Meséi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...