2014. február 22., szombat

Tablet tartó vágódeszkából

Egy nem hétköznapi ötletet mutatunk most Nektek, mely praktikus dolog lehet a konyhában, ha pl. a receptet egy tablet képernyőjéről követitek főzés közben!

__CSC0031


A hozzá való alapanyagok, nem kerülnek sokba és jó részük otthon is fellelhető. Vágódeszkából mondjuk érdemes újat venni, de a tartó- és kitámasztó lécet maradék faanyagokból is meg lehet oldani. A díszfülek ebben az esetben leesett bőr darabkából lettek kivágva, de egy szép szalag is jól mutathat rajta. Ezen kívül persze kell még festék és lakk, csavarok, kárpitosszeg és célszerszámok.

__CSC0049

__CSC0051

Először méretre kell vágni a tartólécet, aminek az egyik élét jelölés mentén kell szépen “kivájni”. Ez azért nem olyan egyszerű mutatvány, a csiszolófejjel többször kell átmenni a lécen, ügyelve, hogy szép egyenletes legyen a mélyedés. Vigyázni kell, nehogy a csiszolófej megszaladjon! Utána még ceruzára applikált kézi csiszolópapírral is érdemes átmenni rajta, hogy tényleg kifogástalan legyen.

__CSC0036 

Ezután faragasztóval vagy hobbyragasztóval lehet hozzárögzíteni a lécet a vágódeszka aljához és a száradás ideje alatt gyorsszorítóval célszerű odafogatni. A léc túllógó részét száradás után hozzácsiszoltuk a vágódeszka ívéhez.

__CSC0057

Az akrilfestéket szivacsecsettel oszlattuk el a felületeten (nem feltétlen kell alapozó, mert az akril jól tapad a fán), a tartóléc mélyedésénél ecsettel célszerű dolgozni.

__CSC0061

Két réteg felfestése után a felületet finoman át kell csiszolni, hogy szép sima legyen.

__CSC0063

Ezután vízbázisú matt lakkal kentük át az egész felületet.

__CSC0067

A támasztó léc régi ágyrács elemből készült, de a vékonyabb fajtából. Ezt is méretre kell vágni, és csak a vágás éleinél kell csiszolni, utána már mehet is rá a festék és a lakk.

__CSC0071

A zsanér nem a legprofesszinolásiabb megoldás, de a célnak tökéletesen megfelelő. Ki kell matekozni, hogy hova kell tenni ahhoz, hogy a kinyíló léc teteje éppen jó szögben támaszkodjon a deszka hátlapján. Először a lécre csavaroztuk fel, majd a deszka hátuljára. Utóbbinál kicsit trükközni kellett, oldalról kis csavarhúzóval érdemes benyúlni, hogy a csavarokat rögzíteni tudjuk. (pl. ezért nem a zsanér a legtutibb cucc erre).

__CSC0073

__CSC0075

Ezután már csak a bőr fogantyúk kerültek a helyükre, bár funkciójuk nincs, de így dizájnos az összkép.

__CSC0078

Ezen a fotón jól látszik, hogyan támaszkodik a deszka…

__CSC0086

Amúgy tényleg praktikus a konyhában, mert ugyan lehet kapni a tablethez tokot, ami kitámasztható, de ha véletlen meglöki az ember néha összecsuklik, hisz elsősorban a tablet képernyőjének a védelmére találták ki. Ez viszont stabil, így bátran rá lehet rakni a tabletet, ami mindig jól jön, ha mondjuk receptből alkotunk, vagy zenét hallgatunk főzés közben. Tökéletesen megállja a helyét, szó szerint.

__CSC0027

__CSC0035__CSC0040_


__CSC0040

__CSC0048

Az anyag az A Mi Otthonunk magazin 2014. februári számában jelent meg.

Ötlet és fotók: Varga Judit
Styling: Füzesi Zsuzsa és Varga Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...