2014. február 7., péntek

Mintázd a textilt saját magad!

Ismét egy végtelenül egyszerű dolgot mutatunk meg Nektek, de érdemes figyelni az apró részletekre, mert csak akkor lesz tökéletes a végeredmény.


__CSC0247


Textilfestés témában már láthattátok videóinkat is, melyekben pólót, illetve cipőt dekoráltunk, sőt asztali lámpa ernyőjét is tuningoltuk így, most viszont otthoni csillag mintás textilkiegészítők készülnek: párnák, drapéria és terítő.

__CSC0125

A csillag minta sablonja irattartó fóliából készült, melyből sniccerrel vágtuk ki a formát, és a fólia hátulját ragasztóspray-vel fújtuk át. Ez azért nagyon fontos, mert az öntapadós felületnek köszönhetően biztosan nem fog a festék a sablon alá szivárogni. Viszont óvatosan vele, ha túl sok ragasztó megy a fóliára, nem tud megfelelően megszáradni és nyomot hagy a textilen.

__CSC0123

A textilt festés előtt érdemes beavatni mosással! A textil alá egy fóliát kell rakni, mert a festék bizony átszivárog a szálak között, és ha nem akartok mintás padlót vagy asztalt, akkor erre figyeljetek. Ez az infó azért is fontos, mert az anyag hátsó fele így “foltos” lesz, tehát mondjuk térelválasztó függönyt ne díszítsetek így, mert irtó béna látvány lesz a másik oldala. A festéket szivacsecsettel dolgoztuk rá a felületre, pamacsoló mozdulatokkal. Rögtön fel is lehet szedni a sablont, és lehet újra használni, DE! Érdemes a sablon éleit ujjal vagy szivaccsal áthúzni a hátsó oldalon, mert az itt lévő festék a következő felhelyezésnél a sablon alá kenődhet. Időnként a sablont langyos szappanos vízzel mossuk el, hogy ne legyen rajta túl vastag festékréteg. Mosás után hajszárítóval pillanatok alatt megszáríthatjuk. Az öntapadós réteg a mosás után is ugyanúgy megmarad, de érdemes néha ezt is finoman újrafújni.

__CSC0121

Amit még fontos tudni: nem lehet hibázni. Ha a festék lecsöppen, vagy a sablon alá megy, nem tudjátok úgy lemosni, hogy ne maradjon nyoma. Ha a festék éppen csak az éleknél lett kicsit cakkos, egy vékony, lapos ecsettel még lehet korrigálni, valamennyit…

__CSC0127

Teljes száradás után – ami max. 1 óra – lehet fixálni a festéket a textil hátulján, vagy a színén sűtőpapíron át vasalva, közepes hőfokon, néhány percig. 24 óra elteltével az anyag mosógépben is mosható max. 40 fokon. Az elkészült drapériáról itt egy kis részlet:

__CSC0227 

__CSC0233_ 

__CSC0221

Ugyanez a csillag minta inverzben egy 30×50-es párnán:

__CSC0243


__CSC0241

__CSC0245

A szivecskés párnán a kivágott minta széleit, még a felvarrás előtt finoman át lehet kenni matt lakkal, ami miatt mosás után sem lesz rojtos a széle.

__CSC0115

__CSC0235

__CSC0237

__CSC0239

Ötlet, styling és fotó: Varga Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...