2014. január 1., szerda

Romantikus asztal

Ezt az átalakítást talán már láttátok a korábbi Penta Fórumon, de most megmutatjuk újra szakmai "titkokkal" kiegészítve, mivel a 2014-es katalógusunkban is szerepel, nem is akármilyen környezetben.



Alapanyagok:
  • Alapozófesték 
  • 3D por (finom)
  • Fehér akrilfesték
  • Mintás rizspapír
  • Decoupage ragasztólakk
  • Papír mintájához színben illő akrilfestékek
  • Fehér-arany chameleon festék
  • Fényes, oldószeres lakk
  • Stencil
  • Ecset, szivacsecset
Ha nem natúr fa asztallal van dolgunk, akkor bizony nem spórolhatjuk meg az asztalon lévő lakk, illetve festékréteg eltávolítását. Ezt csiszolással tudjuk megtenni, azonban, ha a festékréteg vastag és makacs, bátran vessünk be hőlégfúvót és spaklit. Ez az az a fázis, amit nem lehet elmismásolni, ha ebben nem vagyunk alaposak, a későbbi dekoráció fogja bánni, ugyanis könnyebben lekophat, lepattoghat.



Tehát a felület legyen alaposan lecsiszolva. Ekkor előtűnhetnek olyan apróbb hibák, repedések, mélyedések, amiket szintén nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ezeket ki kell glettelni, amihez használhatunk barkácsboltban kapható fatapaszt, de alapozó festékből és 3D porból is keverhetünk glettanyagot, a kisebb hibák eltüntetésére. A massza legyen csomómentes, tejföl sűrűségű, amit spatulával kenhetünk a hibás részre.


Miután megszáradt, csiszoljuk át finoman ezt a részt. Ezután alapozzuk le az egész asztalt. TIPP: Ha az alapozóba egy kis 3D port keverünk, és ezt két rétegben visszük fel a felületre, akkor vastagabb, jól fedő alapozóréteget kapunk. Miután ez megszáradt, finoman csiszoljuk át.



Ezután jöhet a dekorálás! Először rizsszalvétából tépjünk ki egy nagyobb részt és ragasszuk fel az asztal lapjának egy részére. Ezt meghetehtjük úgy, hogy csak felülről ragasztózzuk a papírt és egyenletes, határozott ecsetmozdulatokkal dolgozunk, így ugyanis tökéletesen sima, ráncmentes végeredményt kapunk. Ha még nem próbáltad ezt a módszert, akkor nézd meg EZT a videónkat, ahol egy kredenc felületét díszítjük így.

 
Válasszuk ki azokat a matt akrilfesték árnyalatokat, amik passzolnak a rizspapír színvilágához. A esetünkben ez puncs, málna, lazac, okker, oliva, esőfelhő, country zöld és szürke...


Kis mennyiségekkel dolgozzunk, a felesleget mindig húzzuk le a szivacsecsetről. Először pamacsoló, majd simító mozdulatokkal hordjuk fel a festéket az asztal fehéren hagyott részére és a papír szélére. A végén egy kis fehérrel halványíthatjuk a színeket.


Száradás után a papír szélénél és az asztal körívén stencilezzünk fehérrel csipkemintát, ehhez szivacsecsetet használjunk.


 

Az asztal lábát és lapjának oldalát kenjük le rózsa-arany chameleon festékkel, több rétegben, majd lakkozzuk le az asztalt!




Ha szeretnétek megtudni, hogyan készült az asztal stílusához passzoló szék, akkor nézzétek meg az erről készült videónkat ITT!

Dekoratőr: Boda Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...