2013. október 30., szerda

Csillogó karácsonyi tányér

Már csak 55 nap van karácsonyig! Ez azt jelenti, hogy ha saját készítésű ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket, akkor itt az ideje elkezdeni ajándéklistát írni és beszerezni az alapanyagokat.  Mi ebben szeretnénk a segítségetekre lenni!


Most egy karácsonyi csillogó tányér elkészítését mutatjuk meg Nektek, amivel kezdők is bátran próbálkozhatnak!



Alapanyagok:

- mintás rizspapír
- üvegtányér
- decoupage ragasztólakk kerámiához
- ezüst-arany glitteres ragasztó
- ezüst és arany finom glitterpaszta
- stencil
- kontúrmatrica csík
- fehér, barna, bordó matt akrilfesték
- lakk (vízbázisú vagy oldószeres)
- ecset, szivacsecset, spatula
- maszkolószalag

Glitteres ragasztóval itt-ott díszítsük ki a rizspapírt.


Amíg a glitteres ragasztó szárad, zsírtalanítsuk a tányér felületét. A tányér hátulján ragasszunk ki maszkolószalaggal egy négyzetet, akkorát amibe a rizspapír minta majd belefér. Vágjuk le a maszkolószalag túllógó részeit.


 Helyezzük a sablont a tányérra, amit rögzíthetünk maszkolószalaggal.


Spatula segítségével az arany és ezüst glitterpasztát felváltva kenjük rá. Óvatosan vegyük le a sablont. A sablon elávolítása után várjuk meg, míg megszárad a paszta (kb. 30 perc).


A rizspapír mintájával harmonizáló barna és bordó matt akrilfestékkel szivacsecsetet használva pamacsoljuk át a felületet. Mielőtt a festék megszárad, húzzuk le a maszkolószalagot.


 Helyezzünk a festett szélekhez kontúrmatrica csíkokat.


Tépkedjük le a rizspapírt a minta körül.
 

Kerámiához való decoupage ragasztólakkal kenjük át azt a részt, ahová a minta kerül. Helyezzük a ragasztós felületre mintával lefele a rizspapírt, majd felülről is kenjük át ragasztólakkal az egész felületet.


Száradás után pamacsoljuk át fehér matt akrilfestékkel a felületet két rétegben.


Végül lakkozzuk le matt vagy fényes vízbázisú vagy oldószeres lakkal.


Íme:

A glitteres díszítést más tányérformára, eltérő színváltozatban is el lehet készíteni:


 

A tányérra vaníliás kifliket tettük, aminek a receptjét, most meg is osztjuk Veletek, mert isteni finomak!



Vaníliás kifli

240 g vajat 140 g porcukorral összedolgozunk, majd belekeverünk 140 g darált diót és 550 g finomlisztet. Néhány evőkanál fehérbort vagy tejfölt adunk hozzá és összegyúrjuk.
Apró kifliket formálunk (a tésztát 4 részre osztjuk, 1-1 részt kb. 3 cm átmérőjű hurkává sodrunk, 1,5 cm-es darabokra vágjuk, a darabokat tenyerünkkel megsodorjuk és kiflivé hajlítjuk), 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kiflicskéket még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.


A tányér elkészítését videón is megnézhetitek, itt:


6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép lett! Sőt még receptet is kapunk mellé, ez még jobb! Köszönjük szépen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :) Már készülünk a következő videóval!

      Törlés
  2. Még most fogom elkészíteni az első üvegtányéromat. Én most az egészet rizspapírral fogom beborítani, eddig még ott tartok, hogy kitéptem a mintámat a rizspapírból és ráragasztottam a tányérra (még most szárad) :)

    A hobby boltban azt mondta nekem az eladó, hogy a rizspapír mintájának megfelelő színnel én még fessem át a mintát, úgy lesz igazán élénk az üvegtálam. Ezt fontos megcsinálni? Ha kihagyom nem lesz szép a tányér?
    Nem lehet, csak szimplán úgy csinálni ahogy itt is van, hogy a rizspapírra egy világos festékkel körbepamacsolom az egész tányért?

    A másik kérdésem, hogy azt javasolták, hogy miután kifestettem a rizspapír színes részeit sima fehér színű rizspapír darabokkal vonjam be a tányért. Ez még rendben is lenne, de amennyiben úgy készítem el a tányéromat, hogy az egészet befestem pl. elefántcsont akrilfestékkel, akkor is mehet rá az a plusz réteg rizspapír?

    Fog látszani egyáltalán a rizspapír mintázata, ha először lekenem festékkel és aztán a köv. réteg rizspapír, vagy éppenhogy fordítva kell ebben az esetben eljárni, tehát ha megszárad a már felragasztott mintás rizspapír, akkor arra jöhet a sima, mintanélküli széttépkedett rizspapír (ezzel szép mintája lesz a tányérnak) és ezután lekenhetem egy világos festékkel az egész tányért. Utolsó lépésként pedig persze jön a lakk.

    Elnézést a hosszú kérdésért, csak elbizonytalanodtam a kérdést illetően :)

    Köszönöm a választ

    ui.: még több videót, nagyon jó volt a dobozos is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csináld úgy, ahogy a videóban és a fotókon van, szép lesz a végeredmény! A ráfestés jól mutathat bizonyos minták esetében, de a fehér vagy világos szín eléggé kiemeli a mintát, tehát nem kell még plusz színnel variálni. A sima rizspapírral lehet trükközni, akkor előbb a papír és rá a festés, így lesz a tányér színén látható a rizspapír mintája, ha szeretnéd!

      Törlés
  3. szeretnem megkerdezni h a lakk nem artalmas ??

    VálaszTörlés
  4. Kedves pancsifatima! Az üvegtál hátulját díszítettük, így a tálra tett sütemény nem érintkezik a lakkal.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...